Wie zijn wij?

Wij zijn Manus en Willemijn Offerman, samen vormen wij de kern van Team Offerman. We zeilen op hoog niveau in de 49er en 49erFX, respectievelijk de Olympische mannen- en vrouwenboot en maken deel uit van TEAM NL. 

Ons doel is om Nederland te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Parijs van 2024. Om dit doel te bereiken moeten we fit zijn, mentaal sterk en mensen om ons heen hebben die ons ondersteunen.

BROER & ZUS
We zijn broer (22jr, bemanning) en zus (20jr, stuurvrouw) en kregen in 2018 onze NOC*NSF-selectie status. 2019 was voor ons een goed jaar en behaalde Willemijn haar A-status. In 2020 zijn er vanwege Corona nog geen wedstrijden gevaren.

Willemijn & Elise

Willemijn won met haar nieuwe vaste crew Elise achtereenvolgens een gouden plak op de Nordsea-regatta, een 2e plek op de Kierlwoche en direct opvolgend een bronzen medaille op het Jeugd WK. En heeft haar doel van dat jaar -aansluiting bij de top 10 van de wereld te realiseren- zeker gehaald. 

 Willemijn haar teammaten, Annemiek Bekkering & Annette Duetz hebben zich reeds geplaatst voor de OS van 2020 in Tokyo en er mag maar één team per land mee. Willemijn heeft in 2020 als doel om stabiel een top 10-plek te varen.  En zo door te groeien naar haar uiteindelijke doel uit te komen op de Spelen van 2024.

Manus & Scipio

 Manus kon zich direct in zijn eerste jaar Europees kampioen noemen! Een titel die hij nu met zjin nieuwe stuurman vlak voor kerst 2019 gaart verdedigen. Hij was nog maar een paar maanden bij het team en werd met zijn stuurman bij de World Cup in Miami 29e, de Grand Prix in Vilamoura een 15e plaats en in de zomer in Risor bij het Jeugd- WK 7e. Uitstekende prestaties in een zeer sterk internationaal veld.

Afgelopen WK in Auckland (dec 2019) heeft Nederland zich voor het eerst in de geschiedenis als land gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2020!  Nu heeft Manus met zijn nieuwe stuurman Pim Schep de kans deze kwalificatie te verzilveren en al uit te mogen komen in Tokyo. Zij moet dan niet alleen beter zeilen dan hun teammaten, maar ook nog eens top 8 varen (eis van NSO*NSF). In een zeer sterk internationaal veld gaat dat nog een hele klus worden.

HIGH PERFORMANCE
Wat de 49er is voor de mannen, is de 49erFX voor de vrouwen;  dezelfde boot waarbij de 49er iets meer zeiloppervlak heeft. Deze tweemanboot is Olympisch en extreem. We varen al snel zo’n 14 knopen (30km/u). Het vraagt een enorm fitheid met bij de bovenboei een hartslag van zo’n 200 slagen/minuut. In het zeilen valt deze klasse dan ook onder high-performance.

ONZE GESCHIEDENIS
We zijn beiden zo goed als aan boord geboren en zeilen vanaf ons 6e jaar wedstrijden. Eerst in de Optimist en zijn we in 2011 overgestapt naar de RSFeva. Daar voeren we voor het eerst echt samen in een boot. Daarna samen in de 29er, het kleine broertje van de 49er. In die jaren zijn we getraind door Alex Breuseker en hij heeft van ons topsporters gemaakt. In het najaar van 2016 stapten we samen in de 49er FX. We hebben de winter doorgetraind en verwachten dat we bij de eerste wedstrijden achterin zouden varen. Maar in juni 2017 bij het Europees Kampioenschap voeren we direct bij de beste 20! Willemjn werd direct gevraagd om full-time bij het Nederlands team te komen zeilen. Manus sloot een jaar later aan.

Willemijn & Elise JWK 2019

ONDERSTEUNING
In onze ambitie worden wij op dit moment ondersteund door het watersportverbond, NOC*NSF, TeamNL, vele gulle gevers (200 mensen vnl. familie, kennissen en vrienden) en enkele sponsoren (zie ook op www.teamofferman). 
ijf jaar geleden zijn wij begonnen met het ontwikkelen van (financiële) ondersteuning. Onze ambitie kosste steeds meer geld en gelukkig groeide ook onze kring die ons ondersteunde met geld en in natura.
Als we niet op trainingskamp zijn of in een toernooi geven we zelf wedstrijdzeiltrainingen, presentaties over topsport en maken we ook de bedrijfsruimte van  onze vader schoon. 
Nu onze ambitie is om echt bij de top van de wereld te zeilen,  zoeken wij partners die ons daarin willen ondersteunen. Onder andere zijn wij  op zoek naar een (hoofd-)sponsor voor de langere termijn. Dit kan in natura zijn.