ZILVER VOOR WILLEMIJN EN ELISE OP WKJeugd in Polen!

door Rosanne Kok

Op het EK Jeugdzeilen – waarbij de wind uit alle hoeken leek te waaien en ook nog eens enorm varieerde in kracht – sleepten zeilers Willemijn Offerman en Elise de Ruyter de zilveren medaille binnen. Een trotse prestatie, zeker gezien de moeilijke periode die Willemijn doormaakte. Ze was overtraind en zowel haar lichaam als haar geest had het zwaar. Zo’n zilveren plak geeft moed; op weg naar de Olympische Spelen van 2024.

Willemijn en Elise maken deel uit van Team NL. Ze zeilen in een 49FX, een damesboot. Ze plaatsten zich niet voor de Olympische Spelen van deze zomer in Tokio, maar wel voor het EK Jeugdzeilen in Polen. “Het afgelopen jaar is enorm roerig voor ons geweest”, vertelt Willemijn. Ze zit met haar team in de auto vanuit Polen onderweg terug naar Nederland. “Vanwege het coronavirus werden wedstrijden op het allerlaatste moment gecanceld. Andere wedstrijden werden op het laatste moment weer ingelast. Ik was overtraind. Mijn lijf had rust nodig. Dat ging niet; want opeens moest ik weer een wedstrijd waren. Het was echt een moeilijke periode; gelukkig gaat het nu alweer wat beter. De afgelopen tijd hebben we rustig aangedaan voor zover dat mogelijk was.”

Helemaal rustig aan doen is geen mogelijkheid als je goed wilt presteren op een hoog toernooi als het Wereld Jeugd Kampioenschap. “Het toernooi duurde vijf dagen”, legt Willemijn uit. “In totaal deden 54 boten mee. De deelnemers kwamen echt overal en nergens vandaan. Heel internationaal.” De deelnemers werden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. “Het weer was enorm wisselend; dan weer veel wind, dan weer weinig wind. En hij leek ook wel uit alle richtingen te komen. Aan ons de taak om ondanks deze omstandigheden toch een heel goede serie te varen.”

En dat lukte. “De Italianen hebben de wedstrijd gewonnen”, vervolgt Willemijn. “Zij waren echt beter dan wij en hebben enorm stabiel gevaren. De gouden plak hebben zij dus echt verdiend. Ook wij hebben goed gevaren en het beste uit onszelf gehaald. We zijn enorm trots op deze zilveren medaille.’’
Twee teamgenoten van het Nederlandse team, Annemiek Bekkering en Annette Duetz, maken zich ondertussen op voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Hoe voelt dat voor Willemijn? “Ik gun het hen echt volledig”, zegt zij. “We zijn echt met elkaar een team; we zijn alleen niet op dezelfde plek. Met elkaar strijden we voor het hoogste niveau.”

Deze zomer vertrekken Willemijn en Elise naar Marseille om zich alvast voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2024. Maar voordat ze daar van start kunnen gaan, volgt nog een Europees kampioenschap en een Wereldkampioenschap in Oman. “Maar nu eerst maar eens een weekje rust”, zucht Willemijn. “Daar ben ik wel aan toe…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *