EK-BIJZONDERHEDEN

De uitstelvlag weer omhoog. We hadden net een eerste plek gevaren toen de wind er helemaal uitging. Al staan de voorspellingen op goede wind, door de bergen gaat de wind bovenlangs en heb je op het water geen wind. Het was niet de eerste keer.
De uitstel duurde lang en om in beweging te blijven ging Elise even alleen in de boot. Je hebt minder wind nodig om nog vooruit te gaan en comfortabel te staan. Elise was lekker rond aan het varen met de Spaanse boot toen er ineens windkracht 5 opstak! Elise sloeg om. Ik snel mijn trapeze broek weer aan -die doe ik vaak uit omdat je dan lekkerder zit- en zo snel mogelijk naar Elise toe. Het race-commitee maakte zich klaar voor de startprocedure. Wij helmen op en de mast verstellen. Goed gestart maar bij de bovenboei… de wind eruit. Wedstrijd afgeblazen.

Een tweede voorval: Op de laatste dag van het evenement moesten Bart & Pim bij het krieken van de dag (7.15u!) starten. Het was in het donker optuigen met behulp van zaklampen, en in het donker het water op. De wind was uit de westelijke richting en krachtig maar dit veranderde snel naar een wisselende wind in kracht en richting. Bart en Pim lagen aan de rib toen ineens verderop bij de Denen de zeilen begonnen te wapperen en het water rondom hun boot omhoog spoot. “Het leek alsof het heel hard waaide op vlak water, maar dan in een rondje”, vertelt Pim later. Een echte tornado. Kort maar het maakt grote indruk. Met de Denen gebeurde niets, maar ze waren wel van slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *