DEZE WEEK ELKE DAG NIEUWS VANAF EK: DAG 5

Dinsdag startte het EK op de Attersee in Oostenrijk. Het toernooi is 6 dagen. Willemijn in de goldfleet, Manus in silver. Terwijl Manus de hele dag op de kant heeft gehangen, heeft alleen de FX-vloot gold er een race uitgeperst.

WILLEMIJN VAART HAAR EERSTE 1TJE!!!!

Opnieuw een vreemde dag voor de zeilers in Oostenrijk. Vanmorgen begon met uitstel door geen wind en na wachten mocht de 49erFX-vloot als eerste een start maken. Daarna werd het weer windstil, ging het even 20knopen waaien, werden alle boeien verplaatst, werd er nog een start gedaan, viel de wind weer weg en werd de wedstrijd eruit gefloten.

Willemijn: “Een drukgebied met wind kwam over, alleen we zitten tussen de bergen en viel ie soms de bergen in en dan
draaide die van Zuid helemaal naar Noord en naar West en terug. Op een gegeven moment hebben ze ons wel naar buiten
gestuurd. 

En eigenlijk was het niet echt stabiel en van alle kanten. Toen zeiden ze laten we gewoon een race proberen. En wij dachten nou leuk, hebben we in ieder geval een start en een upwind en dan knallen Willemijn en Elise ze hem er wel uit. Toen hadden we 30 minuten stabiele wind. We zaten lekker in de shifts, en we hebben naar een 6e plaats nu een eentje staan.

Daarna ging de wind er helemaal uit. Na een uur uitstel kwam er opeens 20 knopen in. Moesten we helemaal naar de andere kant van het meer. Ook raar om eerst met 8 knopen te racen en dan met 20. Dat is een andere mindset. Na een start ging de wind er weer uit, dus de race werd afgeblazen. Toen nog een start waar de wind links zat en wij zaten beetje rechts. Dus dat was niet zo lekker. Bij de bovenboei ging de wind er helemaal uit. Wij pakten nog een mooi vlaagje naar beneden. Ze besloten de race te staken en ons naar binnen te sturen.

We zijn mooi in het klassement gestegen naar plaats 6!
Manus: “Pim en Bart zijn nog wel het water opgestuurd en hebben daar moeten wachten zonder te racen. Ik heb de hele dag op de kant doorgebracht. Echt balen.

Morgen is het plan om voor elke vloot nog 4 races te varen. Willemijn start om 7.15U!!!!! De voorspelling is op elke site anders: van een stabiele 12 knopen, tot windhoos van 40 knopen, tot opnieuw windstil.

TERMINOLOGIE VRAAG

Een vraag van Demi: Er wordt gesproken dat je veel energie verliest met wachten. Hoe zorg je ervoor dat je blijft ontspannen en toch gefocust blijft?

Deze vraag heb ik voorgelegd aan de zeilers. En het antwoord is niet eenduidig. Willemijn: “Ik pak rust door een beetje nog naast het zeilen dingen te doen. Als er uitstel is niet teveel naar de baan blijven kijken. Beetje kletsen over niets. Flauwe grapjes maken en gezellig met elkaar hebben.” Elise: Dat werkt niet voor iedereen!” Willemijn: “En we hebben de afspraak dat er thuis niet over het zeilen wordt gesproken maar wel over het leven naast het zeilen.”

Manus: “Vanmorgen heb ik dingen zitten afmaken. Wij zouden pas later naar de haven gaan. Ik heb wat administratie gedaan en aan het secretariaat voor de Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude gezeten, ik zit daar in het bestuur en ben secretaris. Je moet zorgen dat je bezig bent, en toch niet al te veel concentratie verliest. Het geeft onrust als je gaat zitten wachten. Voor de rest goed eten en drinken. En ready om te gaan.

De rust begint met slapen. Ongeveer 9 uur, liefst meer. Dat uurtje carten van de week was om even stoom af te blazen van een dag wachten. Want een dag wachten kost mentaal energie, maar fysiek niet. Als je dan gaat slapen, slaap je slecht en komt het de volgende dag extra terug. Dus even stoom afblazen houdt je in ritme.

Vragen over terminologie? Mail naar ton@artoloco.nl en het komt in het volgende verslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *