DEZE WEEK ELKE DAG NIEUWS VANAF EK: DAG 2

Gister startte het EK op de Attersee in Oosterijk. Het toernooi is 6 dagen, waarvan de eerste drie dagen kwalificatiewedstrijden worden gevaren. Vandaag geen wind en hele dag uitstel.

EEN DAG UITSTEL KOST EEN HOOP ENERGIE

Het was een lange dag met wachten, wachten en nog eens wachten. Voor Willemijn zou de eerste start om 11 uur zijn , Manus zou daarna starten.

Willemijn: “Ik was er al vroeg op de haven. En heb de hele dag op de haven moeten hangen. Pas op kwart voor 5 werd de dag definitief afgelast. Je moet ontspannen, maar bent toch de hele dag aan het kijken naar het water. Misschien komt er wel wind. Tegen twaalf uur leek het even dat er wind kwam en werden we het water opgestuurd. We waren net het water op toen het wedstrijdcommitee ons gelukkig weer naar de wal stuurde.

Manus: “De jongens hadden als richttijd om op 11 uur op de haven te zijn. Als er dan een call komt dat je het water op moet heb je nog een uur om het water op te gaan. Ik kreeg een berichtje van Willemijn dat er uitstel voor onbepaalde tijd was, dus we konden nog even thuis blijven. Ik wist dat het een lange dag zou worden en heb ’s morgens vast boodschappen gedaan en ben aan het koken geslagen.

We zijn rustig naar de haven gegaan en hebben de boot klaargemaakt. We zagen dat er helemaal geen wind was. Het was lekker weer en het was oke om op de haven te blijven. We hebben wat spelletjes gespeeld en met een aantal teams gevoetbald. En elk half uur wat eten en drinken, want als je het water op gaat wil je goed gevuld zijn en moet je 3 uur lang echt gefocust kunnen zijn . Ik heb even gelegen; geslapen en filmpje gekeken om ontspannen te blijven. Om drie uur was er nog niets gebeurd, maar er was ineens een airshow. Dat is een leuke afleiding.

Toen de vrouwenploeg de call kreeg dat er niet meer gezeild zou worden hebben wij ook afgetuigd en alles netjes afgedekt. We waren om 5 uur klaar en gaan vanavond met een aantal teams , waaronder de Ieren, carten. Het is goed om er echt even uit te stappen. Het lijkt niets maar zo’n dag kost veel energie.

Hopen morgen op meer wind!!

TERMINOLOGIE VRAAG

De 1e vraag is binnen: Margriet had de vraag ‘wat betekent ‘1 boven en 1
beneden’? De startlijn ligt dwars op de wind en je start tegen de wind in. Je vaart als eerste tegen de wind in (al kruisend) naar de boei. Deze boei ligt ‘boven’ de wind en heet dan ook de bovenboei. Dan rond je deze en vaart naar beneden (met de wind mee) naar de benedenboei. Met “1 boven” bedoelt Willemijn dat zij als eerste boot de bovenboei rondt, en “ 1 beneden” als eerste boot de benedenboei rondt. De wedstrijd bestaat uit vier laps (in goed Nederlands): tweemaal naar de bovenboei, tweemaal naar beneden, waarbij na de tweede keer de finish is. De boeien worden zo uitgelegd dat een wedstrijd 20 a 30 minuten duurt.

Vragen over terminologie? Mail naar ton@artoloco.nl en het komt in het volgende verslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *